»

Μαι 23

Καλώς ήλθατε

ID-100221806Όταν ήμουν μικρός, όταν ακούγαμε τη λέξη ρομπότ, σκεφτόμαστε κάποιο ανθρωποειδές με εξελιγμένη νοημοσύνη, ενίοτε και με συναισθήματα. Τηλεόραση και κινηματογράφος με σειρές όπως το Star Trek και το Star Wars καθόριζαν την εικόνα που είχαμε για τα ρομπότ. Ήταν φυσικό αφού, όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να πέσει στα χέρια μας ένας Ζ-80, θεωρούσαμε ότι κρατάμε διαστημική τεχνολογία στα χέρια μας. Το αστείο είναι πως δεν είχαμε τελείως άδικο. Σήμερα τα ρομπότ που στέλνουμε στον Άρη χρησιμοποιούν παρόμοιους επεξεργαστές.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ρομποτική γνωρίζει σχεδόν την ίδια άνθιση που γνώρισε το internet μια – δυο δεκαετίες πριν. Είμαστε πλέον απόλυτα εξοικειωμένοι με την χρήση των ρομπότ στην καθημερινότητα μας. Όλοι έχουμε δει ή έχουμε ακούσει για ρομπότ που βοηθούν ή ακόμα κάνουν μόνα τους ιατρικές επεμβάσεις ή ρομπότ που εξερευνούν στο διάστημα. Όμως έχουμε επαφή και με πιο απλά ρομπότ, όπως ηλεκτρικές σκούπες που σκουπίζουν μόνες τους τη νύχτα.

Image courtesy of Simon Howden at FreeDigitalPhotos.net

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να φανταστούν τον κόσμο χωρίς τη ρομποτική. Πέρα όμως από την πρακτική εφαρμογή των ρομπότ έχουμε αρχίσει να υιοθετούμε τη χρήση τους και σε άλλους τομείς, όπως η διασκέδαση και η εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία STEM έχει στρέψει την τεχνολογία στην παραγωγή εκπαιδευτικών ρομπότ, τα οποία έχουν το εκπληκτικό πλεονέκτημα ότι συνδυάζουν την μάθηση με το παιχνίδι.

Στον ιστότοπο αυτό θα δούμε την ρομποτική μέσα από αυτό ακριβώς το πρίσμα, τη χρήση τους δηλαδή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θα εστιάσουμε στις εφαρμογές των ρομπότ, καθώς και σε τεχνικό επίπεδο στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τους χρησιμοποιώντας έτοιμες εκπαιδευτικές πλατφόρμες, όπως η Lego και το Arduino αλλά όχι μόνο αυτές. Επειδή όμως πιο διασκεδαστικό από το να φτιάχνεις ένα ρομπότ είναι να το βάζεις να συναγωνίζεται άλλα ρομπότ θα παρουσιάσουμε σε ειδική ενότητα διαγωνισμούς που μπορεί το ρομπότ σας να καταπλήξει τα πλήθη.