«

»

Μαι 31

Τι είναι η ρομποτική;

ID-10045491Ο ορισμός που δίνουμε συνήθως για την ρομποτική είναι: «ρομποτική είναι ο κλάδος της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας και της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τον έλεγχο και τις εφαρμογές των ρομπότ».

Ο ορισμός είναι μεν σωστός αλλά δεν λέει το πιο σημαντικό, ότι δηλαδή η ρομποτική είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές ασχολίες. Αν σου αρέσει να κατασκευάζεις πράγματα και να τους δίνεις με κάποιο «μαγικό» τρόπο ζωή, τότε η ρομποτική είναι για σένα. Αν μάλιστα αποφασίσεις να ασχοληθείς και επαγγελματικά, τότε είσαι τυχερός. Φυσικά, ας είμαστε ειλικρινείς. Όπως κάθε τι δημιουργικό, θέλει κόπο και χρόνο.

Τι είναι όμως ρομπότ; Το ρομπότ είναι συνήθως μια μηχανή, η οποία έχει σχεδιαστεί και έχει προγραμματιστεί να κάνει μια λειτουργία σχετικά αυτόνομα. Ο ορισμός αυτός είναι επίτηδες τόσο ασαφής. Η χρήση των ρομπότ σήμερα είναι πολύ διαδεδομένη και στο μέλλον θα γίνει ακόμα περισσότερο. Είναι τόσα πολλά αυτά και διαφορετικά τα πράγματα που ονομάζουμε ρομπότ, ώστε είναι δύσκολο να ορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι είναι ρομπότ και τι όχι.

Ένα ρομπότ μπορεί να έχει μηχανικά μέρη, όπως ένας βραχίονας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, ή μπορεί και να μην να μην έχει, όπως ένα λογισμικό-ρομπότ (softbot), το οποίο «ζει» στο internet και συλλέγει πληροφορίες. Ένα ρομπότ μπορεί να κάνει μια πολύ απλή λειτουργία, όπως η διαλογή αντικειμένων σε μια γραμμή παραγωγής, ή μια πολύ σύνθετη λειτουργία, όπως μια χειρουργική επέμβαση. Ένα ρομπότ μπορεί να είναι μικρό σαν έντομο ή γιγάντιο. Μπορεί να περπατάει, να πλέει ή να πετάει. Στην ουσία ένα ρομπότ μπορεί να κάνει ότι φανταστεί ο δημιουργός του. Και αυτή είναι η μαγεία, η απεριόριστη δυνατότητα δημιουργικότητας.

Είναι τόσο μεγάλες οι δυνατότητες που μας δίνει η ρομποτική να εκφραστούμε και να μάθουμε καινούρια πράγματα, που δημιουργήθηκε μια ολόκληρη εκπαιδευτική φιλοσοφία, το STEM, η οποία συνδυάζει την επιστήμη (Science), την τεχνολογία (Technology), την μηχανική (Engineering) και τα Μαθηματικά (Mathematics) σε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία και έχει σαν κύρια εργαλεία της τα εκπαιδευτικά ρομπότ.

 

Image courtesy of digitalart at FreeDigitalPhotos.net